İÇİNDEKİLER
1. Özel Öğretı̇m Kurumları Personelı̇ İle Yapılan Sözleşmenı̇n Nı̇telı̇ğı̇ Ve Kıdem Tazmı̇natı
2. 26 Nolu İşten Çıkış Kodunun Yenı̇den “Dı̇sı̇plı̇n Kurulu Kararı Nedenı̇yle Fesı̇h” Olarak Değı̇ştı̇rı̇lmesı̇
3. Covıd-19 Rı̇skı̇ Sebebı̇yle İzolasyonda Olan Çalışanların İş Göremezlı̇k Ödeneğı̇ Alması
4. Çalışanın Kurumsal E-Posta Adresı̇ndekı̇ Yazışmaların İşverence İzlenmesı̇nde Bı̇lgı̇lendı̇rmenı̇n Önemı̇
5. Türkı̇ye- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurı̇yetı̇ Sosyal Güvenlı̇k Anlaşmasının Uygulanmasına İlı̇şkı̇n 2020/40 Sosyal Güvenlı̇k Kurumu Genelgesı̇
6. İş Kazası Meydana Gelmeyen İşyerlerı̇ne Verı̇len İşsı̇zlı̇k Sı̇gortası Desteğı̇nı̇n Yansıtılması Hakkında
7. Türkı̇ye-Kırgız Cumhurı̇yetı̇ Sosyal Güvenlı̇k Anlaşması
1. ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI PERSONELİ İLE YAPILAN SÖZLEŞMENİN NİTELİĞİ VE KIDEM TAZMİNATI
29 Haziran 2018 tarihinde 2017/1 esas nolu Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu Kararıyla özel öğretim kurumları personeli ile yapılan sözleşmenin belirli süreli iş sözleşmesi olduğuna karar verilmiştir.
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun daha detaylı değerlendirmeleri “5580 Sayılı Kanun’un 9’uncu maddesine göre ‘Özel öğretim kurumlarında çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak’ zorundadır. Ancak bu düzenlemede eğitim-öğretimin aksamadan yürütülmesi amaçlanmış olup işçiyi (öğretmeni) korumamaktadır. Bu açıdan düzenlemenin belirli süreli iş sözleşmesi ile ilgili olduğu, kabul edilmelidir” şeklinde olmuştur.
Buna göre Yargıtay İçtihat Birleştirme kararıyla birlikte özel öğretim kurumlarında çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesinin belirli süreli iş sözleşmesi olarak kabul edileceği belirtilmiştir.
Özel öğretim kurumlarında çalışan personelin sözleşmenin belirli süreli olarak yapılması kanuni düzenlemenin bir gereği olduğu ve aynı şekilde sözleşmenin yenilenmesinin sözleşmeyi belirsiz süreli hale getirmeyeceği kabul edilmektedir.
Ancak son dönemde yayınlanan Yargıtay kararlarında belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesinden önce taraflardan birinim yenilememe iradesini ortaya koyması ve burada yenilemeyen tarafın iradesine göre kıdem tazminatına hak kazanılıp kazanılamayacağının değerlendirildiği görülmektedir. Şöyle ki, Yargıtay kararlarında işveren yenilememe iradesini göstermiş olması ve haklı nedenin olmaması durumunda bir yıllık kıdem koşulu gerçekleştiği takdirde kıdem tazminatının ödenmesi gerektiği belirtilmektedir.
Buna göre özel öğretim kurumlarında çalışanların sözleşme niteliğinden kendi kanunlarından kaynaklanan bir sebeple belirli süreli olduğu, hatta sözleşmenin her eğitim dönemi için yenilenmesinin sözleşmeyi belirsiz süreli hale getirmeyeceği kabul edilse de iş sözleşmesinin, işverence haklı bir sebep olmaksızın yenilenmemesi halinde kıdem tazminatına hak kazanıldığının kabul edildiği göz önünde bulundurularak işlem tesis edilmelidir. … (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)