DUYURU 2023/98
DUYURU 2023/98
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE SÜRE UZATIMINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla 08.05.2023 tarihinde sona eren bölgesel kriz gerekçeli kısa çalışma ödeneği süresi 09.05.2023 tarihinden 07.08.2023 tarihine kadar yeni bir uygunluk tespiti aranmaksızın uzatılmıştır. Süre uzatımına ilişkin kararın 29.07.2023 tarihinde açıklanmasından dolayı deprem bölgesindeki işyerleri açısından geriye yönelik yapılacak işlemler nedeniyle tereddütler hasıl olduğundan, sosyal güvenlik işlemleri yönüyle açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Kısa çalışma uzatım dönemine ilişkin doğabilecek üç farklı durumla ilgili değerlendirmelerimiz aşağıda başlıklar halinde sunulmuştur.
1)Uzatım Döneminde Fiili Çalışma Olmayıp Gün Bildirilmemiş Olması
KÇÖ uzatma dönemini içerisinde işverenlikçe herhangi bir gün bildirimi yapılmamışsa yani herhangi bir fiili çalışma bulunmuyor ise bu dönemler için kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilecektir. Fiili çalışma bulunmayan dönemler için bildirilen eksik gün nedenleri Sosyal Güvenlik Kurumuna bir dilekçe ile başvurularak eksik gün nedeni “18-Kısa Çalışma” veya “27-Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler” olarak değiştirilebilecektir.
Örneğin, işçinin fiili çalışması olmayıp eksik gün nedeni “11- Doğal afet” veya “21-Diğer Ücretsiz İzin” olarak bildirilmiş ise işveren tarafından kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine örneği ekte yer alan dilekçe ile başvurulup eksik gün nedeni “18-Kısa Çalışma” olarak değiştirilmelidir.
2) Fiili Çalışma Olmayıp Gün Bildirimi Yapılmış Olması
Deprem nedeniyle işyerinde herhangi bir fiili çalışma olmaksızın işçilere gün bildirimi yapılıp ücret ödendiği durumda kural olarak kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır. Hal böyle olmakla birlikte bu durumda olan sigortalılar yönünden kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi için geriye yönelik düzenlenecek iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin /muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin düzenlenerek sigortalının fiili çalışması olmadığını kanıtlayan belgelerle birlikte sosyal güvenlik merkezine verilmesi mümkündür. Fakat genel kural olarak iptal nitelikteki bu bildirgeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından denetime sevk edilerek yapılacak inceleme sonrasında uygun görülmesi halinde işleme alınır. Dolayısıyla geriye yönelik düzenlenecek iptal belgelerin işleme alınmama riski bulunmaktadır.
Diğer taraftan yapılacak incelemeler sırasında işyeri kayıtlarında eksiklikler bulunduğunun ya da prime esas kazanca dahil edilmesi gereken nitelikteki ödemelerin prime tabi tutulmadığının tespiti halinde idari para cezası ile karşılaşılması ,asgari ücret desteklerinin geri alınması ve prim teşviklerinden yasaklanma durumu söz konusu olabileceğinden bu durumdaki sigortalılar yönünden iptal bildirge düzenlenmemesi, başka bir ifadeyle geriye yönelik kısa çalışma ödeneğine başvurulmaması önerilmektedir.
3)Fiili Çalışma Olup Gün Bildirimi Yapılması
Kısa çalışma ödeneği işyerinde zorlayıcı bir nedenden dolayı fiili çalışmanın bulunmadığı durumlarda yapılan bir uygulamadır.
Dolayısıyla, kısa çalışma ödeneği uygulamasının bittiği 08.05.2023 tarihinden itibaren fiilen çalışmaya başlayan ve ücret ödenen işçiler için 09.05.2023 tarihinden itibaren kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.
Örneğin işyerinde fiili çalışması bulunan işçilerin gün eksiksiz olarak yapıldığı durumda geriye yönelik iptal bildirge düzenlense bile fiili çalışması bulunan sigortalılar yönünden bu bildirgeler işleme alınmayacağından fiili çalışma yapılan dönemlere ilişkin kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması da mümkün olamayacaktır.
(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)