DUYURU 2022/125
FAZLA VE YERSİZ ÖDENEN KISA ÇALIŞMA VE NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ İLE İDARİ PARA CEZALARININ TERKİN EDİLMESİNE İLİŞKİN İŞKUR GENELGESİ
(2022/3 Sayılı İŞKUR Genelgesi, Tarih: 01.12.2022, Sayı: 12875135)
3/11/2022 tarihli ve 7420 sayılı torba yasayla yeni koronavirüs nedeniyle ödenen kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler ile nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin başvuruda bulunduğu işveren tarafından fiilen çalıştırıldığının tespiti hâlinde işverene uygulanan idari para cezalarının terkin edilmesine yönelik 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 32. madde ilave edilmiştir.
Söz konusu maddede;
“Yeni Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler ile nakdi ücret desteği işlemleri hakkında Bakanlık ve Kurum personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemez. Bu kapsamda Yeni Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle ödenen kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler ile nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin başvuruda bulunduğu işveren tarafından fiilen çalıştırıldığının tespiti hâlinde işverene uygulanan idari para cezalarından bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemez. Bu alacaklarla ilgili başlatılmış takip ve tahsil işlemlerine devam edilmez, yargı mercilerine intikal etmiş olan dosyalarda Kurum ve Bakanlık aleyhine yargılama giderine hükmedilmez. Kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmasına istinaden oluşan fazla ve yersiz ödemeler ile ceza soruşturmasına veya kovuşturmasına konu olmuş kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemeleri bu madde kapsamı dışındadır. Ceza soruşturması veya kovuşturması sonucu kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya beraat kararı verilenler hakkında bu madde uyarınca terkin hükümleri uygulanır.”
hükümlerine yer verilmiştir.
9/11/2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunun geçici 32’nci maddesinin usul ve esasları, İŞKUR’un 2022/3 sayılı genelgesiyle aşağıdaki başlıklarla detaylandırılmıştır.
1. Terkine İlişkin Usul ve Esaslar
4447 Sayılı Kanun’un geçici 32’nci maddesine göre (terkin işlemi yapılmayacak durumlar hariç) genel kural olarak, Covid-19 gerekçeli kısa çalışma uygulamaları ile nakdi ücret desteği ödemeleri kapsamındaki fazla ve yersiz ödemeler ile idari para cezalarından;
• Tahsil edilmemiş olanlar terkin edilecek,
• 9/11/2022 tarihinden önce tahsil edilmiş olanlar iade veya mahsup edilmeyecek,
• 9/11/2022 tarihi ve sonrasında tahsil edilenler ise iade edilecektir.
Bu bölümde terkin kapsamındaki fazla ve yersiz ödemeler ile idari para cezalarının kapsamı açıklanmıştır.
1.1. Fazla ve Yersiz Ödeme
Fazla ve yersiz ödeme oluşturma işleminin hangi tarihte yapıldığına bakılmaksızın Yeni Koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma uygulamalarına ve nakdi ücret desteği uygulamalarına ilişkin;
• Hatalı işlemlerden kaynaklanmış,
• 9/11/2022 tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar, terkin kapsamındaki fazla ve yersiz ödemelerdir.
1.2. İdari Para Cezaları
Nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin başvuruda bulunduğu işveren tarafından fiilen çalıştırıldığının tespiti üzerine işverene uygulanan idari para cezaları 9/11/2022 tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş ise terkin kapsamında olacaktır.
Kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılması ile ceza soruşturmasına veya kovuşturmasına konu olan işlemler dışında kalan ve fazla ve yersiz ödeme oluşmasına sebep olan tüm işlemler hatalı işlem olarak kabul edilecektir.
Başka bir ifadeyle Covid-19 dönemindeki işten çıkış yasağına aykırı davranan işlemlerden doğan idari para cezaları terkin kapsamında değildir, bu kapsamda uygulanan idari para cezaları tahsil edilecektir.
1.3. Ceza Soruşturmasına Gerek Olmadığını Belirten Dair Kararlara Dair İşlemler
Ceza soruşturmasına veya kovuşturmasına konu olmuş kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemeleri kapsamında oluşan fazla ve yersiz ödemeler ile idari para cezalarına ilişkin, ceza soruşturması veya kovuşturması sonucu kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın veya beraat kararının kesinleşmesi halinde 4447 sayılı Kanunun geçici 32’nci maddesi uyarınca terkin hükümleri uygulanacaktır.
Bu kapsamda ceza soruşturmasına veya kovuşturmasına konu olan fazla ve yersiz ödemeler ile idari para cezalarından 9/11/2022 tarihi ve sonrasında tahsil edilmiş olanlar, ceza soruşturması veya kovuşturması sonucu kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın veya beraat kararının kesinleşmesi halinde iade edilecektir.
2. Fazla ve Yersiz Ödemeler ile İdari Para Cezalarının Terkin Edilmeyeceği Durumlar
Aşağıda belirtilen durumlar terkin kapsamında değerlendirilmediğinden, bu kapsamdaki fazla ve yersiz ödemeler ile idari para cezalarının takip ve tahsil işlemlerine devam edilecektir.
a. Kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkartılmasından kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler.
b. Ceza soruşturmasına veya kovuşturmasına konu olmuş ve ceza soruşturması veya kovuşturması sonucunda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya beraat kararı kesinleşmemiş olan kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemeleri kapsamında oluşan fazla ve yersiz ödemeler ile idari para cezaları. (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)